Bij 18 procent van de Vlaamse centra werden van 2009 tot en met 2011 inbreuken vastgesteld inzake facturatie. Dat blijkt uit een onderzoek van het agentschap Zorginspectie bij 249 Vlaamse woonzorgcentra.

 

Het rapport toont aan dat een vijfde van de centra de regels niet naleeft op het vlak van facturatie, supplementenbeleid en dagprijsbepaling.

"Die dagprijs schommelt rond de 40 euro", zegt Vlaams Parlementslid Vera Jans (CD&V) . "Op maandbasis zijn woonzorgcentra dus sowieso al niet goedkoop. Toch worden er nog geregeld extra kosten aangerekend die eigenlijk inbegrepen zijn in de dagprijs.

Zo rekenden 5 woonzorgcentra een extra kost aan voor een aangepaste matras, maar ook verzorgingsproducten of een verhoogde toiletbril verschijnen geregeld op de factuur."

Nochtans bestaan er duidelijke regels. "Net om dergelijke inbreuken te vermijden, werd in 2007 een besluit goedgekeurd dat exact bepaalt wat inbegrepen is in de dagprijs.

Woonzorgcentra zijn ook verplicht om de dagprijs mee te delen en om duidelijk aan te geven wat supplementair kan worden aangerekend. Die supplementen moeten duidelijk vermeld worden in de overeenkomst tussen de bewoner en het centrum."

(belga)